OKTS i 80: Damene kommer

Postet av Rune Finstad den 11. Nov 2018

Mot slutten av 40-tallet blir det luftet tanker om en damegruppe i OKTS. Skytterlaget er en rein mannsbastion, men det er enkelte damer som har interesse for skyting. Tanken om en egen gruppe for kvinnelige skyttere er oppe ved flere anledninger, men faller ikke i smak blant herrene. Forslag om damegruppe blir avvist.

Det samme har nok skjedd i flere skytterlag, for allerede i 1945 blir det startet et eget skytterlag for damer; Oslo Kvinnelige Miniatyrskytterlag. Dette eksisterer i mange år. 

Damegruppe blir det allikevel i OKTS, dannet under ledelse av Maren Olsen rundt år 1951. Hun fikk også en hederbevisning for dette, under det daværende, interne ordensvesen  i OKTS. Hva var så ”Damegruppen”? I beste 50-tallsånd var det en gjeng miljøskapere som tok ansvar for kaffebrygging og vaffelbaking på lagets dugnader og arrangementer. Altså anvendt husmorskap. Så ble det ”damegruppe” allikevel…

Damene kommer imidlertid sterkt tilbake som pistolskyttere på 70-tallet. Det starter 1970 da det for første gang arrangeres NM i luft. Historiens første kvinnelige mester i luftpistol skrev OKTS bak navnet sitt og het Elsa Seierslund. Så i 1973 tar jentene hjem lagseier i standardpistol. Dette er for øvrig første året lag premieres i standardpistol. Deretter går det i medvind en årrekke, faktisk fram til 1987. Det kan som eksempel nevnes at Sølvi Horvei tok 6 NM-gull og Liv Lågstad tok 5 og satte 10 norgesrekorder i sin karriere. Hun var også mangeårig formann i styret, så damene gjorde seg gjeldende på alle fronter. 

På 70-og 80-tallet hadde OKTS i alt tre kvinnelige styreledere (formenn) og jentene tok minst 16 individuelle og 9 lag-gull i NM som jeg har oversikt over. Og dette var innen baneprogrammene. Reidunn Ingvoldstad var f.eks i tillegg aktiv, premiert svartkruttskytter og pådriver ved opprettelsen av vår svartkruttgruppe. 


Neste gang: Ordensvesen


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.